Diş Sıkma Tedavisinde Botoks

Eklem hastalıklarında botoks ne zaman tercih edilmeli?
Gece plağını belli bir süre kullanmasına rağmen bruksizmin devam ettiği, hastanın ağrısının geçmediği durumlarda botoks tercih ediyoruz. Gece plağını kullanmakta zorlanan, plak nedeniyle uyku problemi yaşayan hastalarımızda da botoks yaparak tedaviye başlayabiliyoruz.
Masseter kasının sürekli çalışması ile güçlenmesini engellemek için çene botoksu uygulayarak kası etkisiz hale getiriyoruz. Bu kasın etkisiz kalması ile birlikte eklemlerimize uygulanan yükü ortadan kaldırmış oluyoruz. Eklemler ve dişlerimiz de iyileşme sürecine giriyor. Sürekli aktif olmaya alışmış ve kas hafızası oluşturmuş olan Masseter kasımızın da bruksizme etki eden yönü ortadan kalkıyor.
Botoksun herhangi bir zararı var mı?
Botoks sadece enjekte edildiği yerde kalan ve vücuda yayılmayan bir ilaçtır. Sadece çiğneme kasını etkileceği için mimiklerinize bir etkisi olmaz. Botoksun devam ettiği 6 ay boyunca çiğneme kasının hacminde bir miktar incelme olur. Gözle görülür bir değişim her zaman olmayacağı gibi çene kısmında hafif bir incelme görülebilir.
Botoks enjekte edildikten 1 hafta sonra masseter kasının liflerini etkisiz hale getirir ve 4 buçuk ila 6 ay arası bu işlevini devam ettirir. Bu süreçte kas çalışmadığı için hacmi azalır ve botoksun etkisi geçtikten sonra uyguladığı kuvvet azalmış şekilde fonksiyonuna devam eder.